Szlifowanie stali szlachetnej

Szlifowanie stali szlachetnej

Szerokie zastosowanie stali szlachetnej wynika przede wszystkim z jej doskonałych właściwości, głównie odporności na korozję. Istotne znaczenie ma jednak nie tylko jakość stali, ale również odpowiednia porowatość jej powierzchni. Dlatego też końcowym elementem obróbki zwykle bywa szlifowanie.

W pierwszej kolejności należy jednak dobrać taki rodzaj materiału, którego powierzchni wyjściowa jest jak najbardziej zbliżona do pożądanego efektu. Kolejną ważną czynnością przed dokonaniem obróbki jest zwrócenie uwagi na właściwe składowanie oraz transport – co pozwoli zachować odporność na korozję. Istotne znaczenie ma:

  • unikanie zadrapań i uszkodzeń powierzchni,
  • zabezpieczenie stali przed zetknięciem się z innymi stalowymi elementami,
  • unikanie składowania stali w rejonach obróbki.

Odpowiednie parametry szlifowania

Chcąc uzyskać powierzchnię stali o właściwej porowatości oraz optyce, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów mających wpływ na końcowy efekt. Zależy on między innymi od:

  • szlifierki z elementami mającymi kontakt z materiałem,
  • określonych parametrów obróbki – głównie prędkości cięcia i posuwu,
  • zastosowania środków pomocniczych do szlifowania.

Istotną rolę odgrywa również jakość wyrobu ściernego.

Przed rozpoczęciem procesu szlifowania warto określić wzory graniczne oraz wartość chropowatości. Dzięki temu można uniknąć niezgodności w kwestii jakości poddawanej obróbce powierzchni.

By szlifowanie nie pozbawiło odporności na korozję

Jedna z głównych własności stali szlachetnej jest odporność na korozję. By szlifowany materiał ją zachował, koniecznością jest bezwzględne przestrzeganie kilku najważniejszych zasad.

  1. Nie stosuj narzędzi ściernych, które wcześniej były wykorzystywane na normalnej stali.
  2. Precyzyjnie usuwaj pył szlifierski ze wszystkich powierzchni.
  3. Zachowaj niskie temperatury obróbki – tak, by nie doszło do powstania węglików chromu odpowiedzialnych za korozję międzykrystaliczną.

Pamiętaj, że stal nierdzewna – choć odporna na korozję – poddana nieodpowiedniej obróbce może stracić swoje właściwości. Dlatego też musisz dostosować się do powyższych zasad, by nie doszło do korozji wżerowej lub międzykrystalicznej.